<body>

01.07.2017.

nema veze. možda

Ja sam totalno neutješna osoba, tj. ona koju je otprilike nemoguće utješiti. Bez obzira šta mi se kaže i uradi, nikad nije ono što želim i ono što očekujem. Pričajući o naopakom; to vam je ono kupiš x -„a nije bilo y?“-situacija; lose-lose nebitno šta doneseš.

E s utjehama je isto.

Pa onda kontam, obraćajući se razumnoj sebi, dobro draga moja, šta ti uopće tražiš od te i te osobe, kad je više od očigledno da joj ne daješ nikakvu šansu da uspije?! Jest, kontala sam tako, dok nisam u međuvremenu jednostavno prestala pričati i tražiti utjehe. Štaš.

S tješenjem je teško. Kompleksna je to nauka, i ja to razumijem. Ne pružamo svi iste utjehe i ne tješe nas iste stvari. Jer vidite, ne postoji osoba koja je loša u tješenju (šarps!), postoje samo osobe koje su teške ili se ne daju utješiti; i postoje slučaji kada dvoje jednostavno nisu kompatibilni. Dalje nema.

Osobu možeš znati i 10 godina a opet pogriješiti sa svojim utješnim riječima, ili osobu možeš znati jedan dan a pružiti joj savršeno rame za plakanje. Bez teorije i pravila. Utjeha ili uspjeva ili ne uspjeva.

Pitala sam tako jednom prijateljicu, šta želi od utjehe, emocionalnu podršku ili traženje rješenja; kad mi je rekla da joj je bitna emocionalna podrška, malo sam se zabezeknula, jer sam ja uglavnom i pretežno težila ka analizi i rješenju problema. go figure.

Al sam ja zato, s druge strane, poseban, nemoguć slučaj. Želim oboje, al mi nijedno nije dovoljno, znate. Na prste jedne ruke mogu izbrojati situacije kad sam zaista dobila reakciju iz (mojih nestvarnih, fiktivnih) snova. Na jedan prst, tačnije.
Ta ista prijateljica mi je rekla samo jedno obično, kratko razumijem :/. Ništa dalje i ništa više. Pa vrlo jednostavno ha.

Osjećaj da je bitno to što kažeš, da si bitan, saslušan i shvaćen. U tom trenutku, jedino to najviše vrijedi.

I tišina.

Razbiti tišinu znači razbiti taj savršeni momenat; gdje ljudi nažalost često pogriješe. Znate šta je najgore; koja je najgora utjeha? Da kažete sve lijepe i ispravne riječi, i odmah zatim komentar iz vašeg života; kako ste i sami prošli isto. isto

Emocionalno ubistvo.

U odbranu takvih reakcija, kako razumijem iz svog ugla, može biti, osoba želi da ukaže na to da zaista razumije istu bol, da je osjetila na vlastitoj koži i iskreno suosjeća. Možda to i nije najgora taktika (pričamo ponovo o različitosti karaktera utjehe), ali iskustvo (loše i negativno) mi veli da nije najpoželjnija. Koliko je validno, sami zaključite.

S utjehama ne možeš nikad znati. Možeš ih imati dobrih, imaš i loših. Prijatelji vas razočaraju, razočarate i vi druge. To je vražji krug.

Sve što možete je pružiti sebe takvog kakvi jeste. Nesavršeni al prisutni i spremni da saslušate i razumijete.
I to je ono što je bitno.

...

Il se jednostavno tješite sami. works for me