<body>

27.03.2018.

čekaj stani

Djeca trebaju na vrijeme da se nauče braniti, i verbalno i fizički, i žensko i muško; od malih nogu, na vrijeme da se uče suprotstaviti siledžijama i provokatorima. Ne šutjeti, ne glumiti neko nevinašce, dobricu, stidljivka; nego baš naprotiv, smjelo protiv uvreda i nasilja.

Moraš ih učiti da se brane i bore protiv toga; aktivno, ne pasivno. Obatali „povuci se sine, prešuti, skloni se, nemoj se tuć“ i slično smeće, nego sine, i ćeri, „ne daj na se, uzvrati hrabro, odbrani se“. Moraš halo, moraš mu usaditi zdrav osjećaj samovrijednosti, naučiti ga smjelosti da ustane za sebe i za druge slabije.

U ranim, dječijim „zafrkancijama“ to inače ne prima neke drastične razmjere, bezopasno je, i baš zato je neizmjerno bitno da se upravo tada počne raditi na ispravnom ophođenju sa nasilnicima svih vrsta. U svoje pravo vrijeme se uči i razumno prosuđivati, ignorisati bespotrebne provokacije, biti strpljiv ili zadržati svoj kul. Ali ljudi moji, ne može se tako kroz život.

Ne možeš dopustiti svom djetetu da samo posmatra i pasivno trpi šta god mu se lično ili oko njega dešava.

Ne možeš dopustiti da to isto dijete kad odraste, nesposobno da komunicira, da ne zna stat za svoje mišljenje i da kaže da mu nešto smeta ili ne smeta.
Da kad ga se uvrijedi, ono „strpljivo“ pogne glavu, sumnjajući u vlastitu vrijednost; zatvori se u četiri zida i plače. Šišaj tu hrabrost i lafo strpljenje.

Možemo li konačno reći da nije ok; samo slušati i gutati što nam se rugaju, što nas vrijeđaju i zadirkuju.. jer eto, nije bitno, šala ha ha, s budalama ne vrijedi raspravljati i slično. Naravno. Budi razuman i procijeni.

Al i kad procijeniš, sve oduzmeš i sabereš, shvatit ćeš na kraju da je velika cifra svih odvratnih pokemona koji su, sa zrno mozga u lobanji, uspjeli i uspjevali da vam slome dušu i pokvare malo zadovoljstva što nađete u životu. I zašto? Jer ste pomislili.. možda su upravu. Možda i jesam ružna, glupa, debela, mršava, nikakva. Možda mi se i trebaju smijati i rugati.

Ne zaslužujem ništa bolje.

Jer.

Jesam.

Sigurno jesam bezvrijedna.


A da sam; da sam bar hrabrosti imala i ustala za sebe.. pa izvinite kulturno, jel imate problem sa mnom.. pa ako sam debela, da te malo, debelo i kulturno otpušem, šta misliš.. pa ako sam ružna jel, jel misliš da si ti nešto ljepši.. vodozemac napuhani u wanna piece of me i slično.

Nije to nikakvo spuštanje na level manje vrijednog; to je neophodna samoodbrana, kojoj m o r a m o da se učimo.

Učini to za sebe; kažem prijateljski sebi, i kažem svim mladima, ne ustručavajte se i ne povlačite pogled pred takvim đubretima; i da više nikad ne dozvoliš da te neko ubijedi da si nešto što nisi, jer oni imaju ličnih problema.. a ti.. znaš da jesi bitna i uvijek jesi vrijedna.

Mozgala sam o tome, sedmicu i dvije, znači, u detalje sam izmozgala sve opcije da dođem do nekog solidnog zaključka i znate šta, zadovoljna sam.

Koliko sam zadovoljna i što sam ispratila svjetsko u klizanju.. oo da. Jest da sam se nasjedila pred tv-om, istina; to čovječe traje i po 6 sati u komadu.. al rodila se ljubav, nema dalje. Zabilježila sam sljedeći termin u oktobru, napokon mogu i zimi da se radujem. ha ha

Yuzu nije nastupao, razumljivo, s obzirom na olimpijsku godinu kažu, a s obzirom koja drama je dočekala finaliste koji su došli s olimpijskog i jako pametna odluka ne učestvovati, Yuzu luv.

Znači živa drama u finalima i muških i ženskih. Ženski finali su mi lično za nijansu bili interesantniji jer se direktno ticala mog favorita. Higuchi je usput i jedina koja me očarala, od svih 20ak, pa šta mogu ako je i ona baš eto Japanka, žemska umijeće i malo je reći prelijepa. Još kako samo osvoji srebro, ma ja presretna.

U muškim finalima isto, bože, drama. Pa to je bilo njih 4-5 best of best, sve i jedan guzicama odklizali, tragi-komedija. Tj. momci došli umorni od naporne sezone, gledaš to sve silom, jedva. Chen odradi dobar program, zapravo i jedini bez ijednog pada, uze zlato. Shoma drug uze srebro, i iako se ne razumijem najbolje u bodovanje pa mi sve vezano za njega osta nejasno; i dalje tvrdim da je u pitanju zavjera il sudijsko trolanje gdje momak dobiva vječito srebro, bez obzira koliko dobar ili loš u ovom slučaju. Tomono mi bješe lijepo iznenađenje, dušica draga.

Uživala sam lijepo. Od parova plesačke kategorije, Španci su me bacili u trans, preoduševljena, naježila sam se od-do. Jes da završiše 12-i al definitivno prvi u mom srcu.

Eto tako, imala sam potrebu da to rasteretim s duše, previše mi je za ponijeti do oktobra.. ja još pod dojmom; toliko da mi ever since dan ne prođe a da bar jedno 5-6 puta ne pregledam umjetnost Yuzuru. Želim.
Želim da ga cijeli svijet voli!! .. i da se svi zajedno radujemo oktobru abd.. ha

btw.4:22 skačem. svaki. put. jer.
ne mogu.

Osim toga, jako loše do skoro nikako ne mogu da spavam već neko vrijeme, da se požalim. Nije ni što se sat pomjerio, imala bih o tome reći koju riječ al neću, nije ni da imam nekih problema.. Nadam se, iskreno i nezlobno, da i drugi isto tako ne mogu spavati. mali đogani